Gabion, gabioner, gabionen

Værd at vide mere om

Gabion – Gabioner

Betegnelsen gabion stammer oprindelig fra det gamle italienske udtryk gabbia, der betyder trådkurv – og det er lige det begrebet handler om. Specielt i Sydeuropa har anvendelsen af gabioner – stenkurve, haft sin udbredelse i mange årtier. Disse har især været anvendt til sikring af bjergskråninger, større jordforskydninger og andet sikring af terræn.

Stenfyldet har været for hånden i store mængder, og gabionernes opgave har været at holde styr på fyldet som ofte har været sprængsten af granit. På den måde har man sikret veje, marker, huse, vandløb og andre steder på en god og naturlig måde, ved anvendelse af naturens egne materialer.

Men også den moderne havearkitektur har taget gabionerne til sig, og i de senere år har vi set gabioner anvendt i danske haver på nye og spændende måder som dekorative elementer.

Naturligvis anvendes gabioner også til det oprindelige formål her i Danmark, hvor det gælder om at holde styr på terrænet og sikre at evt. jordforskydninger bliver holdt på plads som tiltænkt. Men andre mere dekorative anvendelser vider frem i endnu større udstrækning.

Med gabioner er det muligt at bygge søjler til hegn, både i en kombination med andre naturprodukter som træ – eller alene ved anvendelse af sten. Disse stenhegn har særdeles gode egenskaber i forhold til lyd dæmpning for eksempel ud mod trafikerede veje.  

Havemøbler, grill og bålpladser kan i dag også bygges i haven af handymanden – ligesom det er muligt at pryde have med forskellige former for højbede i smarte gabionsløsninger – alt sammen vi naturens egne materialer.